Leeslijst

Turn The Ship Around!

turn the ship around“Leaderships means giving control, not taking control” – David Marquet, Former Nuclear Submarine Commander.

In december 2015 ben ik bij een Agile Leadership event geweest in Rotterdam, georganiseerd door het Agile Consortium. Tijdens deze meetup was o.a. David Marquet, voormalig kapitein van een Amerikaanse nucleaire onderzeeboot een van de sprekers. Hij vertelde over hoe hij het leiderschapspatroon, dat overal binnen de Amerikaanse marine gebruikt wordt, veranderd heeft op de onderzeeboot waar hij kapitein van was.

 

 

Wat mij vooral aansprak is dat hij het aangedurfd heeft om de controle los te laten en deze over te laten aan de (experts-) bemanning.  En dit op een onderzeeboot, met een kernreactor, die tot bijna 300 meter diepte kan en boven al: waar doden kunnen vallen als er fouten gemaakt worden.

Ik vroeg me toen af waarom grote bedrijven toch zo huiverig zijn om het ‘mandaat’ laag in de organisatie te leggen en de controle los te laten. De stakes zijn immers een stuk lager in de kantoortuin, dan in een metalen buis op zo’n 200 meter diepte…

Veel meer over het boek is te vinden op: http://www.davidmarquet.com/

One comment

  1. Anne van 't Zand schreef:

    Interessant Marc!

Comments are closed.