Leeslijst

Turn The Ship Around!

turn the ship around“Leaderships means giving control, not taking control” – David Marquet, Former Nuclear Submarine Commander.

In december 2015 heb ik een Agile Leadership-evenement bijgewoond in Rotterdam, georganiseerd door het Agile Consortium. Tijdens deze bijeenkomst was David Marquet, voormalig kapitein van een Amerikaanse nucleaire onderzeeër en auteur van het boek “Turn the Ship Around”, een van de sprekers. Hij deelde zijn ervaringen over hoe hij het leiderschapsmodel, dat gangbaar is binnen de Amerikaanse marine, heeft getransformeerd op de onderzeeër waar hij kapitein van was.

In “Turn the Ship Around” beschrijft Marquet zijn leiderschapsfilosofie en hoe hij erin slaagde om een ingrijpende cultuurverandering te bewerkstelligen aan boord van de onderzeeër USS Santa Fe. Hij introduceerde een model van ‘Intent-Based Leadership’, waarbij hij de traditionele hiërarchische structuur omkeerde en zijn bemanning in staat stelde om beslissingen te nemen op basis van hun eigen inzicht en expertise. De kern van het boek is dat leiderschap niet alleen draait om het geven van bevelen, maar ook om het creëren van een omgeving waarin medewerkers zich verantwoordelijk voelen en in staat zijn om zelfstandig beslissingen te nemen.

Wat mij vooral aansprak, was zijn durf om de controle los te laten en deze over te dragen aan de deskundige bemanning. Dit alles op een onderzeeër met een kernreactor, die tot bijna 300 meter diepte kan duiken en waar, bovenal, dodelijke ongelukken kunnen gebeuren als er fouten worden gemaakt.

Marquet betoogt dat het loslaten van controle en het vertrouwen in de kennis en kunde van medewerkers leidt tot betere prestaties, hogere tevredenheid en grotere betrokkenheid. Het boek bevat praktische adviezen en voorbeelden van hoe leiders in elke organisatie deze principes kunnen toepassen om de prestaties en het welzijn van hun team te verbeteren.

Ik vroeg me destijds af waarom grote bedrijven zo terughoudend zijn om het mandaat laag in de organisatie te leggen en de controle los te laten. De risico’s zijn immers veel kleiner in een kantoortuin dan in een metalen buis op zo’n 200 meter diepte onder water. Als we de inzichten uit “Turn the Ship Around” toepassen op de bedrijfswereld, kunnen we zien dat het vertrouwen in en het geven van verantwoordelijkheid aan werknemers – ongeacht de grootte van de organisatie – leidt tot betere resultaten en een sterker, meer betrokken team.

Veel meer over het boek is te vinden op: http://www.davidmarquet.com/

One comment

  1. Anne van 't Zand schreef:

    Interessant Marc!

Comments are closed.