Leeslijst

Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time

Shuhari roughly translates to “first learn, then detach, and finally transcend.”

Ben je op zoek naar manieren om je productiviteit te verhogen en je projecten sneller te voltooien? Dan is het boek “Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time” van Jeff Sutherland een must-read voor jou.

“Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time” is een boek dat niet alleen uitlegt wat Scrum is en hoe het ontstaan is, maar het legt vooral uit waar├│m Scrum is ontstaan. Dit gebeurt op een verhalende manier, gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van Jeff Sutherland en ge├»llustreerd met anekdotes.

Een vraag waar ik persoonlijk mee worstelde was: hoe leert een Agile coach een team om volgens de Scrum-principes te werken? Moet de Agile coach het team aan de hand nemen en hen vertellen hoe ze moeten werken, of moet een Agile Coach het team de vrijheid geven om zelf invulling te geven aan hun manier van werken?

Natuurlijk hebben teams de ruimte om hun eigen invulling te geven aan hoe ze willen samenwerken en hoe ze denken de meeste waarde te kunnen toevoegen. Veel Scrum-teams doen dit, en veel Agile coaches stimuleren dit ook. Een team kan goede redenen hebben om bepaalde Scrum-rituelen anders uit te voeren, bijvoorbeeld door de stand-up op een eigen manier in te vullen. Toch ben ik ervan overtuigd dat het verstandig is om als Scrum-team eerst minstens een half jaar volgens ‘het boekje’ te werken, voordat men een eigen invulling eraan geeft. Hoewel dit enige beperkingen oplegt, leert een team op deze manier wel de basis van Scrum het beste. Deze beperkingen bieden structuur en houvast en stimuleren bovendien de creativiteit van het team: beperkingen stimuleren immers creativiteit.

Jeff Sutherland legt een verband met een concept uit de Japanse vechtkunst genaamd Shuhari. Shu-ha-ri kan grofweg vertaald worden naar: je moet eerst de regels volgen voordat je de regels kunt breken en uiteindelijk je eigen regels kunt maken, of, iets spiritueler gezegd: je eigen regels kunt zijn.

Dit is natuurlijk slechts een klein deel van het boek en zeker niet het belangrijkste, maar het sprak mij aan. Probeer met je team eerst te leren hoe je volgens Scrum werkt voordat je de regels aanpast.